Hwa Rang Do

Hwa Rang Do® is een 1800 jaar oud Koreaans gevechtssysteem.
De theorie is gebaseerd op het Um-Yang-principe en het is de meest uitgebreide krijgskunst ter wereld.

Waar Judo voornamelijk gaat om werpen en grondgevecht en Tae Kwon Do juist om stoten en trappen heeft Hwa Rang Do het allemaal. Je leert bij ons stoten, trappen, worpen, gewrichtsmanipulatie, acrobatiek, valtechnieken, sparring, grappling, wapens, meditatie, ontwikkeling van Ki en zelfs Oosterse geneeskunde. Vergis je niet! Hwa Rang Do is zo ontzettend uitgebreid dat je de rest van leven kunt blijven leren! Schematisch gezien kun je Hwa Rang Do verdelen in 4 categorieën.

Wae Gong – external power

Dit is het aanleren van stoten, trappen, gewricht manipulatie en feitelijk alle andere dingen die je met je handen en voeten uitvoert. Zo heeft Hwa Rang Do meer dan 30 verschillende handtechnieken en meer dan 300 verschillende traptechnieken. Al bij de Witte Sjerp leer je 30 zelfverdedigingstechnieken!

Nae Gong – internal power

Dit is het aanleren en trainen van interne kracht, wat we in het Koreaans Ki noemen. Wanneer je veel en sterke Ki hebt ben je fit, gezond en bruis je van de energie. Op hoger niveau leer je deze Ki aansturen en kun je op commando je Ki gebruiken in de gevechtstechnieken. Shaolin monniken zijn bekend geworden met hun Ki power demonstraties waarin ze massieve stenen met hij vuist kapot slaan of met hun volle gewicht op een speerpunt leunen.

Moo Gi Gong – weapon power

In totaal zijn er 20 verschillende wapen categorieën. Voorbeelden van deze categorieën zijn stokken, zwaarden, meerdelige wapens, wapens om te werpen etc. Hwa Rang Do heeft in totaal 108 verschillende wapens en al bij de witte band leer je omgaan met deze wapens. Het uiteindelijke doel is dat je alles in je omgeving kunt gebruiken als wapen voor zelfverdediging.

Shin Gong – mental power

Dit is de moeilijkste categorie maar ook de meest dankbare. Het gaat hier om het trainen van de geest. Dit vergt ontzettend veel tijd en toewijding maar degene die erin slaagt zich hierin te ontwikkelen zal in staat zijn tot zaken die wij in het Westen maar vreemd vinden. In eerste instantie draait het voornamelijk om het verkrijgen van discipline en doorzettingsvermogen. Maar voor de gevorderde Hwa Rang Doïst draait het om verhoogde concentratie, gedachten lezen en zelfs astrale vluchten.

Omdat Hwa Rang Do zo ontzettend uitgebreid is en veel mensen hier moeite mee hebben heeft de huidige supreme grandmaster het Tae Soo Do programma ontwikkeld. In Tae Soo Do krijg je drie tot vier jaar de tijd om de basis van Hwa Rang Do onder de knie te krijgen. Ook in Tae Soo Do zitten alle bovengenoemde aspecten alleen veel beknopter en minder uitgebreid. Zodra je de zwarte band Tae Soo Do hebt behaald mag je met Hwa Rang Do beginnen en draag je automatisch de gele sjerp Hwa Rang Do.